Winterharde vaste planten: Deze 10 soorten overleven de sterkste vorst
Als u jaar na jaar van dezelfde planten in de tuin wilt genieten, moet u vertrouwen op winterharde vaste planten. Dit zijn de beste soorten.
Vaste planten zijn meerjarige tuinplanten. De vaste planten verschillen van perkplanten of eenjarige kruiden juist doordat ze overwinteren.
Winterharde vaste planten in een oogopslag
- Kerstroos (Helleborus niger)
- Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris)
- Kaukasus vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla)
- Pioenrozen (Paeonia lactiflora)
- Kattenkruid (Nepeta faassenii, Nepeta racemosa)
- Klokjesbloem (Campanula)
- Kogeldistel (Echinops ritro)
- Herfstaster (Aster novae-angliae, Aster novi-belgii)
- Varens (Athyrium filix-femina, Dryopteris filix-mas)
- Siergrassen (Calamagrostis acutiflora, Molinia)
Welke invloed heeft de standaard op de winterhardheid van vaste planten?
De omstandigheden in een tuin zijn ook bepalend voor de winterhardheid van vaste planten. Grondsoort, vochtigheid en zonuren spelen een belangrijke rol. Naast de lokale weersomstandigheden hangt het ervan af of de vaste plant op de juiste manier wordt verzorgd. U kunt gemakkelijk een Wolfsmelk (Euphorbia characias) in Nederland houden als het microklimaat goed is of als er passende winterbescherming is. Omgekeerd kan een winterharde Ezelsoor (Stachys byzantina) tot -28 graden Celsius sterven omdat hij tijdens zware winterse nattigheid in een natte grond rot.
Natte winters treffen vooral mediterrane vaste planten. Onder hen zijn populaire vaste planten zoals Salie (Salvia officinalis), Tijm (Thymus), Marjolein (Origanum), Bonenkruid (Satureja) en Lavendel (Lavandula), maar ook kortlevende soorten zoals Prachtkaars (Gaura lindheimeri). Als je zorgt voor een vochtdoorlatende grond, is er al veel gewonnen. Hiervoor wordt tot een halve kruiwagen scherp grind of fijn zand (korrelgrootte 3 tot 12 millimeter) per vierkante meter verwerkt in zware kleigronden. Een minerale mulchlaag beschermt wintergroene vaste planten (bijvoorbeeld muurpeper) en alle andere vaste planten voor rotsachtige tuinen.
Teveel meststof in de bodem is schadelijk voor bloeiende vaste planten
Over het algemeen is een goede bodemvoorbereiding de sleutel tot succes. Grond die te rijk is, kan bijvoorbeeld extreem winterharde tuinplanten schaden. Als de meststof overmatig is, lijdt de winterhardheid hieronder. Daarom moet u stoppen met de minerale bemesting voor bloeiende vaste planten in de zomer.
Bij het kiezen van een standplaats en het voorbereiden van de grond, oriënteer je op de leefgebieden van de vaste planten. Een zonaanbiddende plant voor volledig zonnige, droge borders heeft totaal andere eisen dan Lelietje-van-Dalen (Convallaria majalis), hoewel ze allen verdikte scheuten hebben gevormd. Als de wortelstokken te diep zitten, rotten ze gemakkelijk. Als regen of condensatie van gesmolten sneeuw niet kan wegvloeien, gebeurt hetzelfde. Op ongunstige locaties kunt u de borders verhogen.