Net zo intens bloemig-fruitig als de echte jasmijn ruikt de Boerenjasmijn (Philadelphus). Toch is de Boerenjasmijn – zoals het ook wel wordt genoemd – een heel andere plant. Gelukkig is de Boerenjasmijn perfect aangepast aan ons klimaat en overleeft zelfs een strenge winter buiten, terwijl de echte jasmijn alleen warme temperaturen kan verdragen. Boerenjasmijn is verkrijgbaar als geurige struik en ook met bijzonder weelderige bloemen als gevulde Boerenjasmijn (Philadelphus x virginalis).
Boerenjasmijn : hoe het te planten!
Voor de Boerenjasmijn moet u op zoek naar een zonnige tot semi-zonnige locatie in de tuin. Hij kan goed omgaan met normale tuingrond. Het moet echter rijk zijn aan voedingsstoffen en matig vochtig. De veelzijdigheid van de Boerenjasmijn is bijzonder mooi: of het nu alleen in border, als groep of zelfs als onderdeel van een haag is - alles is ermee mogelijk. Voor een Boerenjasmijn als haag zijn twee planten per meter nodig zodat deze mooi dicht wordt. Met zijn groei van 30 tot 40 centimeter per jaar is een haag met Boerenjasmijn straks hoog genoeg om als privacyscherm te dienen. En voor bijen is zo'n haag een goede voedselbron.
De beste planttijd is in de herfst, dus de planten wortelen ruim voor de winter. In het geval van planten met kluit is planten ook mogelijk in de andere maanden.
Boerenjasmijn in een plantenbak
Natuurlijk kunt u de Boerenjasmijn voor de balkontuin of het terras ook in een pot planten. Omdat de Boerenjasmijn een hartvormig wortelstelsel vormt en van nature regelmatig water nodig heeft, mag de grootte van de plantenbak niet minder dan anderhalve meter in diameter zijn en ook een overeenkomstige hoogte hebben. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende drainage is zodat er zich niet ophoopt in de bak en de wortels beschadigt.
Boerenjasmijn : Verzorging
Gelukkig heeft de Boerenjasmijn nauwelijks verzorging nodig. Toch heeft een jaarlijkse toepassing van mest vaak een positief effect op de bloemvorming. Ideaal hiervoor is het vroege voorjaar nog voor de eerste ontluiking. Terwijl sommige tuinliefhebbers zweren bij compost als meststof, waarderen anderen een complete meststof. Daarom is het het beste om zelf te proberen wat voor jou makkelijker aan te brengen is en hoe je plant de verschillende soorten meststof verdraagt.
Boerenjasmijn snoeien : wanneer is het juiste moment?
Bloeit je Boerenjasmijn niet meer of niet zo intensief? Dan is de tijd aangebroken om je Boerenjasmijn te gaan snoeien. Om dit te doen, verkort je eenvoudig oude scheuten dicht bij de grond op de plant. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte voor jonge scheuten – die weer meer bloeien – om terug te groeien. Verwijder echter nooit meer dan een derde, dit zou de plant te veel verzwakken.
Om jezelf niet van de bestaande bloemen te beroven, moet je het snoeien ook pas na de bloeiperiode van de Boerenjasmijn doen. In principe is de Boerenjasmijn echter zeer snoei-vriendelijk, dus je kunt nauwelijks iets verkeerd doen bij het snoeien.
Is Boerenjasmijn giftig?
Helaas kan de vraag of een Boerenjasmijn giftig is, niet bevredigend worden beantwoord. Voor de veredeling werden niet-toxische rassen meerdere malen gekruist met giftige rassen. Daarom kan tegenwoordig worden aangenomen dat bijna elke variëteit giftig is. Om deze reden moet u handschoenen dragen bij het werken aan de planten - en vooral bij het snoeien - en niet in contact komen met het plantensap.