Kerrieplant (Helichrysum italicum)

2 producten

Helichrysum italicum 'Dwarf Curry' - Kerrieplant
actie
Helichrysum italicum 'Dwarf Curry' - Kerrieplant Kerrieplant
Helichrysum italicum - Kerrieplant
actie
Helichrysum italicum - Kerrieplant Kerrieplant

Kerrieplant voor in uw tuin

De Helichrysum italicum, ook wel bekend als de kerrieplant, is een eetbare kruidenplant die vaak wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. De bladeren van de kerrieplant hebben een sterke geur die lijkt op de geur van kerriepoeder, wat de reden is achter de naam van deze plant. Naast zijn culinaire toepassingen wordt de kerrieplant ook gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde. De zilvergrijze bladeren en gele bloemen voegen kleur en textuur toe aan tuinen en bloembedden.

Het snoeien en stekken van een kerrieplant zijn belangrijke aspecten van het verzorgen en vermeerderen van deze plant. Het beste moment om een kerrieplant te snoeien is in het voorjaar, net voordat hij actief begint te groeien. Zorg bij het snoeien dat u niet in één keer te veel van de helichrysum italicum afknipt. Bij het stekken van een kerrieplant is het van belang om een gezonde stekken te kiezen van ongeveer 10 tot 15 centimeter lang. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt en plaats de stek op een lichte en warme locatie.

Kerrieplant kopen en gebruiken

De kerrieplant wordt grotendeels gebruikt als kruid in de keuken. Met zijn subtiele en kruidige smaak past dit goed bij verschillende gerechten, denk aan soepen, stoofschotels, salades of sauzen. Om een kerrieplant te drogen, plukt u de bladeren van de plant en legt u deze vervolgens op een schone en droge ondergrond. Laat ze liggen totdat ze volledig droog en knapperig zijn. Bewaar de gedroogde bladeren vervolgens in een luchtdichte container op een koele, donkere locatie om zo de smaak te behouden. De droge kerrieplant bladeren kunnen vervolgens worden gebruikt als kruid in het gerecht.

Over het algemeen is de kerrieplant niet winterhard. In koude klimaten kan de plant zelfs vorstschade oplopen, wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen. In warmere klimaten, zoals de Mediterrane regio, gedijt de kerrieplant goed als een meerjarige plant. Alhoewel de kerrieplant niet winterhard is, kan de plant worden gekweekt als eenjarige plant of potplant. Bent u op zoek naar een kerrieplant? Dan bent u bij Het Groene Paradijs aan het juiste adres. Hier kunt u deskundig advies krijgen over hoe de plant verzorgd moet worden en welke kerrieplant u kan kopen die het meest geschikt is voor uw omgeving en behoeften.

Van kerrieplant naar kerriekruid

Doordat de kerrieplant eetbaar is, wordt dit vaak toegevoegd als smaakmaker in diverse gerechten. Zowel de bladeren als de bloemen van de kerrieplant kunnen gebruikt worden als kruid in de keuken. Het kerriekruid dat afstamt van de plant, kan zowel vers als in poedervorm worden gebruikt. Door de kerrieplant regelmatig te snoeien en de verse bladeren te oogsten, kunt u genieten van de smaakvolle aroma’s.

Het kerriekruid wordt vaak verward met currykruid, dat afkomstig is van de bladeren van de Murraya koenigii plant. Deze bladeren zijn niet gerelateerd aan het kruidenmengsel dat bekend staat als kerriekruid. Zowel currykruid als kerriekruid kan worden gebruikt om curry’s te maken.

De kerrieplant moet worden gesnoeid om de bladeren te oogsten voor gebruik als kerriekruid. Kies hiervoor gezonde, volgroeide bladeren en gebruik een scherpe schaar om deze af te knippen. Het snoeien van de kerrieplant is een ideale manier om vers kerriekruid te gebruiken in uw gerechten.

Zijn de bloemen van een kerrieplant eetbaar?

De bloemen van een kerrieplant zijn ook eetbaar. Deze bloemen worden namelijk ook gebruikt om de gerechten meer smaak te geven, maar ook voor decoratieve toevoegingen aan salades en desserts. De bloemen van een kerrieplant hebben een licht bittere smaak en een aangename geur, wat zorgt voor een smaaksensatie. Het is belangrijk dat er geen bloemen worden gegeten van planten die zijn behandeld met chemicaliën of pesticiden. Het toevoegen van de eetbare bloemen van een kerrieplant geeft een subtiele smaak dimensie aan het gerecht.

Het kweken van een kerrieplant in een pot is een uitstekende optie, vooral wanneer u een beperkte ruimte heeft in de tuin of als het klimaat niet winterhard is. Overweeg in de wintermaanden om de kerrieplant in pot naar binnen te halen tijdens de wintermaanden of bescherm de plant met een vorstbescherming doek. De kerrieplant in pot is esthetisch aantrekkelijk en een heerlijke toevoeging aan de tuin of het terras.

Kenmerken kerrieplant

Latijnse naam Helichrysum italicum
Plantenfamilie Asteraceae (Composietenfamilie)
Grondsoort Goed doorlatende, kalkrijke grond
Standplaats Zonnig
Hoogte volgroeide plant 30-60 cm
Breedte 30-45 cm
Bloemkleur Geel
Bloeitijd Zomer tot herfst
Bladkleur Zilvergrijs
Bladvorm Langwerpig, smal
Bladgrootte Klein
Planttijd Lente tot vroege zomer
Waterbehoefte Matig
Windgevoeligheid Matig
Winterhardheid Winterhard

Veelgestelde vragen over Kerrieplant

Het beste moment om een kerrieplant te snoeien is in het voorjaar, net voordat hij actief begint te groeien. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen van de snoei en snel een nieuwe groei produceert. Het is belangrijk om de snoei vóór de groeiperiode uit te voeren, omdat dit de kans op beschadiging van de nieuwe groei zal minimaliseren.
De kerrieplant kan het best gestekt worden in het voorjaar of de vroege zomer. De plant groeit dan actief, wat een ideaal moment is, omdat de plant veel energie heeft en gemakkelijker nieuwe wortels zal ontwikkelen. Zodra de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld, kunnen ze worden overgeplant naar individuele potten of buiten in de tuin.