Baardbloem

3 producten

Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu' - Baardbloem
actie
Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu' - Baardbloem Baardbloem
Caryopteris clandonensis 'Kew Blue' - Baardbloem
actie
Caryopteris clandonensis 'Kew Blue' - Baardbloem Baardbloem 'Kew Blue'
Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue' - Baardbloem
actie
Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue' - Baardbloem Baardbloem

Baardbloemen zijn half-heesters die binnen twee tot drie jaar tot een hoogte van ongeveer een meter groeien. Hun behoeften zijn vergelijkbaar met die van Lavendel. Vanwege hun intens blauwe bloemkleur zijn vooral de nieuwe variëteiten van Caryopteris x clandonensis erg populair, vanaf de late zomer en tot ver in oktober verrijken ze de tuin met prachtige bloemen. De bloemen worden altijd druk bezocht door insecten zoals hommels en bijen. Ze zijn gewend aan warme en droge standplaatsen, zoals in Oost-Aziatische waar ze vandaan komen en ze zijn ook warmteliefhebbers.

Standplaats van de Baardbloem

De Baardbloem is kieskeurig over zijn standplaats. Het moet warm, zonnig en beschut tegen de wind zijn. Plekken voor muren, houten hekken of in rotstuinen zijn hiervoor geschikt. De reden: hout en stenen slaan de warmte op en stralen deze vervolgens 's nachts uit naar de omgeving. Vooral op zware, leemachtige of zeer vochtige bodems lijdt de Baardbloem. Als de grond in uw tuin niet ideaal is, moet u deze verbeteren met humus of zand bij het planten. Winterwateroverlast moet in ieder geval de Baardbloem bespaard blijven. Over het algemeen: beter droog dan te nat, eerder kalkrijk dan zuur.

Overwinteren van de Baardbloem

Baardbloem heeft een lage behoefte aan voedingsstoffen. Rijke meststoffen doen hen dus geen goed. Als je wilt bemesten, kun je je plant in het voorjaar wat compost geven. Vooral te late bemesting, vooral stikstof, moeten in de herfst worden vermeden. Ze leiden ertoe dat de scheuten niet op tijd bruinen en de Baardbloem dan met groene scheuten de winter in gaat: een bevriezen is dan onvermijdelijk.

Over het algemeen komt de Baardbloem de winter goed door, maar bij lage temperaturen kan deze bevriezen. Bonte variëteiten van Caryopteris x clandonensis zijn meestal gevoeliger dan die met zuiver groene bladeren. Daarom moet, vooral in koude gebieden, het leven in de kou gemakkelijker worden gemaakt, vooral vers geplant Baardbloem moet worden beschermd. Een laag mulch van herfstbladeren of kreupelhout – bij voorkeur dennenhout, dat met zure naalden de pH van de grond niet verslechtert – houdt de kou weg.

Potplanten worden buiten overwinterd, met mulch beschermd tegen regen en wind. Zo worden vooral de gevoelige wortels van de Baardbloem gespaard van vorst. In ieder geval moet u de pot wat hoger plaatsen, zodat het vocht zich niet op de bodem van de pot kan verzamelen. Met een fleece kun je ook de bovengrondse scheuten van je plant beschermen.