Eucalyptus

2 producten

Eucalyptus gunnii France Blue - Gomboom
actie
Eucalyptus gunnii France Blue - Gomboom Gomboom of Eucalyptus
Niet op voorraad 55.55
Bekijk product
Eucalyptus gunnii - Gomboom
actie
Eucalyptus gunnii - Gomboom Gomboom
27.99 34.99
Bekijk product

Eucalyptus planten: wat u moet weten over zorg

De Eucalyptus is een prachtige plant die wereldwijd wordt gebruikt als medicinale en sierplant. Hoe je Eucalyptus plant en hoe je er het beste voor kunt zorgen, kun je hier ontdekken.

Exotische eucalyptus

De Eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië en Indonesië en is daar de meest voorkomende loofboom. Wereldwijd worden meer dan 600 ondersoorten geteld onder de planten die ook wel "blauwe gombomen" worden genoemd. De Eucalyptus is een snelgroeiende boom die het hele jaar door mooi, lichtgroen tot zilverkleurig blad draagt. De karakteristieke glans op de bladeren wordt veroorzaakt door een dun laagje was dat het invallende licht weerkaatst.

In Australië vormen Eucalyptusbomen uitgestrekte bossen die de thuisbasis zijn van koala's en andere buideldieren. Op onze breedtegraden groeien slechts enkele Eucalyptus soorten als gevolg van klimatologische verschillen.

Trouwens: In Australië wordt Eucalyptus al sinds de oudheid beschouwd als een plant met een magisch effect. Met hun takken worden tempels schoongemaakt of traditionele rituelen aangekondigd. De bladeren van Eucalyptus bevatten ook tal van essentiële oliën, waardoor ze over de hele wereld populair zijn als een natuurlijke remedie. De ingrediënten zijn bijzonder effectief voor verkoudheid, bijvoorbeeld in de vorm van eucalyptusolie.

Eucalyptus planten

Het nobele uiterlijk en het grafische gebladerte maken de Eucalyptus tot een populaire sierplant. Gehouden in een tuin of pot, kan de plant een grootte van twee tot drie meter bereiken, sommige soorten zelfs meer.

Bijzonder populair in dit land zijn vertegenwoordigers van de subvorm "Eucalyptus gunnii". Deze subvorm is robuuster dan zijn warmteminnende verwanten en wordt gekweekt in kuipen of buiten als sierplant.

De juiste standplaats voor de Eucalyptus

Om ervoor te zorgen dat de tropische planten zich comfortabel voelen, moet je ze een lichte en warme standplaats bieden. Ze hebben meerdere uren per dag direct zonlicht nodig.
Hoe meer zon je je Eucalyptus kunt bieden, hoe meer het dankzij intense bladkleuring en krachtige groei. Een Eucalyptus groeit ook in halfschaduw, maar groeit dan langzamer en heeft een zwakkere kleuring.
U moet koude tocht ten koste van alles vermijden. De warmteminnende plant moet beschut zijn tegen de wind.
Je kunt buitenplanten in de winter beschermen door hun kluit te beschermen tegen de kou met kreupelhout of dennentakken. Als je Eucalyptus in de pot zit, moet je hem in de winter naar binnen brengen en in een koele maar vorstvrije ruimte overwinteren. Zorg ervoor dat je plant ook in de winterverblijven voldoende daglicht krijgt

Snoeien van eucalyptus

Zorg dat de snelgroeiende plant niet boven je hoofd groeit, dus moet je hem regelmatig snoeien. Hoewel "Eucalyptus gunnii" vrij langzaam groeit met 40 tot 50 centimeter per jaar in vergelijking met andere eucalyptussoorten, is snoeien nog steeds erg goed.

- Het beste is om je winterharde Eucalyptus in het voorjaar te snoeien. Breng alle takken die te lang zijn gegroeid naar de gewenste hoogte met scherpe snoeischaren. Laat echter altijd zwaar houtachtige, oudere scheuten staan.
- De plant bedankt je voor het snoeien met dichte en sterke jonge scheuten in het nieuwe groeiseizoen. Je kunt grote wonden afdichten met een biologisch wondbeschermingsmiddel voor planten.
- Als je je Eucalyptus als kamerplant bewaart, kun je hem indien nodig twee keer per jaar snoeien.

Zodat de snelgroeiende plant niet boven je hoofd groeit, moet je hem regelmatig snoeien. Hoewel "Eucalyptus gunnii" vrij langzaam groeit met 40 tot 50 centimeter per jaar in vergelijking met andere eucalyptussoorten, is snoeien nog steeds erg goed.

Het beste is om je outdoor eucalyptus in het voorjaar te snoeien. Breng alle takken die te lang zijn gegroeid naar de gewenste hoogte met scherpe snoeischaren. Laat echter altijd zwaar houtachtige, oudere scheuten staan.
De plant bedankt je voor het snoeien met dichte en sterke jonge scheuten in het nieuwe groeiseizoen. Je kunt grote sneetjes afdichten met een biologisch wondbeschermingsmiddel voor planten.
Als je je eucalyptus als kamerplant bewaart, kun je hem indien nodig twee keer per jaar snoeien.

.