Hortensia's snoeien - Alles op een rij
De voordelen van hortensia's (Hydrangea) zijn zeker de enorm indrukwekkende bloemen, de vrij lange bloeiperiode van juni tot september en dat de plant ook goed groeit in halfschaduw of potten op uw terras. Onder tuinliefhebbers is er echter soms verwarring over wanneer en hoe de hortensia te snoeien.
Onder tuinliefhebbers genieten hortensia's een zeer goede reputatie. Geen wonder, want hortensiamest, zure grond, water en wat verzorging belonen de hortensia met prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen. Als u een paar tips opvolgt, is hortensia's snoeien ook heel eenvoudig en zou het geen problemen moeten opleveren voor tuinliefhebbers.
Hoe worden Hortensia's gesnoeid?
Hiervoor is het belangrijk om te weten tot welke groep de te snoeien hortensia behoort. Dit wordt uitsluitend bepaald door wanneer de hortensiaplant de knoppen vormt voor het volgende bloeiseizoen.
Sommige soorten vormen de bloemknoppen al in het voorgaande jaar. Deze hortensia's behoren tot snoeigroep 1.
Andere hortensia soorten vormen de knoppen pas in het lopende jaar, hier spreekt men dan van snoeigroep 2.
Dat is het hele geheim van hortensia snoeien: veel tuinliefhebbers weten gewoon niet tot welke categorie hun hortensia behoort.
Hortensia's van snoeigroep 1
Als hortensia's van snoeigroep 1 heel stevig worden gesnoeid, kunnen ze in het lopende jaar geen nieuwe bloemknoppen vormen. Dit betekent dat als er te veel is weggesnoeid.
Verwijder voor deze hortensia's in het voorjaar alleen de verdorde bloemen.
- Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)
- Schermhortensia (Hydrangea serrata)
- Fluweelhortensia (Hydrangea aspera)
- Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
Voor deze hortensia soorten wordt in februari slechts een lichte snoei uitgevoerd. Met schone en scherpe snoeischaren worden de uitdroogde bloemen van het voorgaande jaar over het bovenste paar ogen (paar knoppen) gesnoeid. Takken die in de winter doodgevroren zijn, worden volledig ingekort tot de eerste onbeschadigde blad- en bloemknop. Het is belangrijk dat scherpe snoeischaren worden gebruikt bij het snoeien, omdat bot snijgereedschap de takken en twijgen meer knijpt dan snoeit, en zo ontstaan er worden aan de hortensia.
Kortom, hortensia's van snoeigroep 1 tolereren ook radicaal snoeien, bijvoorbeeld om de plant weer in vorm te brengen. Dan ontkiemt de hortensia na het snoeien weer nieuwe scheuten, maar hij zal pas het volgende jaar bloeien.
Speciaal geval van klimhortensia's
Klimhortensia's worden meestal zelden gesnoeid. Als een verjongingssnoei wordt uitgevoerd, kan deze al te stevig zijn. Dan bestaat het risico dat de hortensia niet bloeit, omdat de Klimhortensia al in het voorgaande jaar zijn bloemen vormt. Om ervoor te zorgen dat de bloei niet stevig uitvalt, kan een noodzakelijke grotere snoei worden gedaan over twee tot drie jaar.
Wanneer hortensia's snoeien?
Het beste tijdstip om uw hortensia te snoeien is snel duidelijk: hortensia's kun je het beste in het vroege voorjaar (februari) snoeien. Dus nog voor de groeifase van de planten in het voorjaar. Het bemesten van de hortensia's, na het snoeien, zorgt voor optimale groeicondities in het nieuwe tuinjaar.
Hortensia snoeigroep 2
Hortensia's van deze groep vormen de scheuten, inclusief de bloemen, pas in het nieuwe tuinjaar helemaal nieuw. Dit betekent dat ze zeer sterk kunnen worden gesnoeid vóór de groeifase, in februari, omdat de bloei pas begint met de groei in maart - april. De hortensia soorten van snoeigroep 2 omvatten:
Bolhortensia (Hydrangea arborescens)
Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
Met deze soorten kun je niet echt fout gaan bij het snoeien. Als u een scherp snijgereedschap gebruikt en een paar ogen laat staan, ontkiemen deze soorten betrouwbaar weer na het snoeien in het voorjaar en zijn ze een lust voor het oog in de tuin.
Hoe snoei je hortensia's van snoeigroep 2 ?
Pluim- en Bolhortensia's kunnen al in de herfst of februari worden teruggeknipt tot een paar knoppen. Alleen zeer korte scheuten blijven over, met een lengte van 10 tot 15 centimeter. Hortensia's van snoeigroep 2 belonen deze radicale snoei met een bossige groei, omdat uit elke oude scheut twee nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Dit maakt de struik veel aantrekkelijker en mooier in groei.
Deze snoeimethode is geschikt voor de veel voorkomende Bolhortensia Annabelle, die een prominent onderdeel is van de tweede snoeigroep.
Hortensia's snoeien na de bloei?
Vaak rijst de vraag of hortensia's ook na de bloei gesnoeid kunnen worden. Het uitdunnen van verdorde en verdroogde bloemen is vanuit esthetisch oogpunt geen probleem. Alleen de variëteiten van snoeigroep 1 mogen niet te diep worden ingesneden. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de verdroogde bloemen op de plant behoorlijk decoratief zijn. Ook fungeren de oude bloemen als een lichte vorstbescherming voor het onderliggende hout. Vooral bij koudegevoelige soorten, snoei daarom de bloemen pas in februari terug.
In één oogopslag alles over het onderwerp snoeien
- Hortensia's zijn verdeeld in twee groepen, afhankelijk van wanneer de planten de bloemknoppen vormen. Dit is waar de snoei verschilt.
- De ideale snoeitijd voor het snoeien van de hortensia's is in februari voor de groeifase van de plant. Na het snoeien in het vroege voorjaar kan ook voeding worden toegediend.
- Snoeigroep 1: Eikenblad, Fluweel, Scherm en Boerenhortensia's. Bij deze soorten wordt het over het eerste paar knoppen onder de bloem gesnoeid. Bovendien kunnen verdroogde en overwoekerde takken worden verwijderd.
- Snoeigroep 2: Bol-, pluim- en sneeuwbalhortensia's worden boven de eerste paar knoppen boven de grond gesneden. Takken en twijgen worden dus bijna volledig verwijderd.
- Geen verschil in snoeien voor planten in potten, bloembakken of in de tuin.
- Bij het snoeien moeten schone en scherpe snoeischaren worden gebruikt. Botte scharen knijpen in plaats van snijden.