Vlinderstruik Snoeien

3 producten

Buddleja davidii 'Ile de France' - Vlinderstruik
actie
Buddleja davidii 'Ile de France' - Vlinderstruik Vlinderstruik
6.77 7.99
Bekijk product
Buddleja davidii 'White Chip' - Dwergvlinderstruik
actie
Buddleja davidii 'White Chip' - Dwergvlinderstruik Dwergvlinderstruik
11.11 13.99
Bekijk product
Buddleja davidii Free Petite 'Tutti Frutti' - Dwergvlinderstruik
actie
Buddleja davidii Free Petite 'Tutti Frutti' - Dwergvlinderstruik Dwergvlinderstruik Tutti Frutti
8.88 9.99
Bekijk product

Vlinderstruik snoeien: wanneer is de beste tijd?

De imposante bloemen van de Vlinderstruik trekken vlinders en andere insecten aan als een magneet. Om ervoor te zorgen dat de struik veel nieuwe pluimen vormt, heeft hij een krachtige snoeibeurt nodig.

Vlinderstruik (Buddleja) is een populaire sierheester en ook wel herfstsering genoemd. De talrijke variëteiten van de soort Buddleja davidii sieren vele tuinen met hun talrijke, intens geurende bloemen. Deze bloemen vormt de plant op het eenjarige hout. Het snoeien neemt de aanleg voor de bloemen niet weg. Integendeel: hoe sterker de snoei, des te weelderig is zomerse bloei.

Wanneer moet de Vlinderstruik worden gesnoeid?

Vlinderstruik kun je het beste snoeien in de late winter. Afhankelijk van het weer kan er vanaf ongeveer half februari op een vorstvrije dag gesnoeid worden. In milde winters heeft de Vlinderstruik op dit moment nog bladeren of begint hij al met de nieuwe ontluiking. Maar dit is geen probleem voor het snoeien.

Lichte vorst kan de sierstruik niet schaden. Als er echter nog steeds strenge vorst te verwachten is, is het beter om iets langer te wachten met het snoeien om bevriezing te voorkomen. Over het algemeen, hoe later het snoeien, hoe later in het jaar bloemen ontstaan, die meestal vanaf juli verschijnen.

Hoe dient u de Vlinderstruik te snoeien?

Voordat u gaat snoeien, moet u eerst overwegen wat er met het snoeien moet worden bereikt: Gaat het om een hoge groei met een dichte kroon of moet de plant vooral worden gestimuleerd tot de vorming van veel nieuwe bloemen? In beide gevallen, bij het snoeien, worden dood hout, zwakke scheuten die dicht bij elkaar en naar binnen groeien volledig verwijderd. Hierdoor kan de Vlinderstruik zich beter ontwikkelen. Voor dikke takken is het het beste om een snoeizaag te gebruiken, voor de dunnere is een scherpe snoeischaar voldoende.

Sterk snoeien voor veel bloemen

Als de Vlinderstruik zoveel mogelijk bloemen moet vormen, is een sterke snoeibeurt aan te raden. Alle scheuten van het voorgaande jaar worden ingekort zodat er tussen de één en drie zogenaamde ogen overblijven. Dit zijn de verdikkingen op de tak waaruit de nieuwe bladeren ontstaan. Op dit punt vertakt de plant. Snoeien gebeurt altijd direct boven één oog. Om ervoor te zorgen dat de struik over het algemeen een mooie vorm behoudt, moeten de scheuten in het midden iets langer zijn dan aan de rand. Als de Vlinderstruik dicht wil groeien, moeten de scheuten specifiek worden gesnoeid waarin vertakking gewenst is.

Snoei verdorde pluimen in de zomer

In de zomer moeten de verdorde pluimen van de Vlinderstruik regelmatig worden verwijderd, bij voorkeur één keer per week. De zogenaamde reiniging zorgt ervoor dat de plant nieuwe bloemen maakt en op deze manier wordt de bloeitijd verlengd. De bloei kan dan tot het najaar duren. Dit verrijkt niet alleen de tuin visueel, maar ook de bloemen.