Wilgenbomen zijn perfect om tuinen op te fleuren en kleur toe te voegen. Of je nu een Wilgenboom in een prachtig weelderig landschap plant of gewoon aan uw tuin toevoegt, Wilgenbomen zijn makkelijk te verzorgen en eenvoudig om mee te werken in de tuin! In dit artikel leert u u alles wat u moet weten over de Wilgenboom als tuinplant, zoals hoe u de Wilgenboom kunt onderhouden en wat er nodig is om het met succes te planten en verzorgen.
Wat is een Wilgenboom?
Wilgenbomen zijn een van de meest voorkomende bomen in het noordelijk halfrond. Historisch gezien, hebben mensen gebruik gemaakt van wilgentenen die afgebroken zijn uit Wilgenbomen om manden, kleding te vervaardigen en om de fundering voor hutten te leggen.
Wilgenbomen staan ook bekend als "levende funderingen" in de tuinweefkunst, omdat ze lange, relatief sterke wortels hebben die een gebied kunnen versterken. Wilgenbomen zijn ook vochthulpbronnen in hun omgeving - ze absorberen veel water uit regenbuien en voeren afval en voedingsstoffen af. Omdat wilgen flexibel zijn, wordt hun hout vaak gebruikt om manden te maken, maar ze bieden ook trekkracht, stabiliteit en structuur aan landerijen en stadjes in overstromingsgebieden of onbegaande grond.
Wilgenboom : Standplaats en Verzorging
Met zijn kleurrijke gebladerte trekt de Wilgenboom ieders aandacht. De Oost-Aziatische wilg bloeit zelden, maar de echte attractie is de kleurrijke bladscheut in het voorjaar.
Niet alleen met zijn onderhoudsvriendelijke verzorging, de Wilgenboom (Salix) brengt plezier voor elke tuinman. Mede dankzij de witroze bladjurk die in de loop van het jaar verandert, is het een echte blikvanger in elke tuin. Hier kunt u ontdekken hoe een geschikte standplaats eruit ziet en waar u rekening mee moet houden bij de zorg ervoor.
Wilgenboom: Hoogte en Bloei
De Wilgenboom (Salix integra 'Hakuro Nishiki'), of Bonte Wilg, wordt ook wel Flamingoboom genoemd vanwege zijn bijzonder mooie, witroze bladjurk. Het behoort tot de wilgenfamilie (Salicaceae).
Oorspronkelijk komt Salix uit Oost-Azië en wordt het verspreid over Japan, Korea en Noord-China. De Wilgenboom is vooral populair als struik of op Stam. De Bonte Wilg kan een hoogte bereiken van maximaal 3 meter en een gemiddelde breedte van 1,5 meter bereiken. Tussen maart en april heeft de Wilgenboom zijn bloeiperiode. De onopvallende geelachtige bloemen verschijnen dus voor het gebladerte en bieden al vroeg in het jaar voldoende voedsel voor insecten. Vaak wordt het ontluiken van de nieuwe bladeren verward met de daadwerkelijke bloei. De langwerpige bladeren, tegenovergesteld gerangschikt op de rode jonge scheuten, zijn aanvankelijk wit en roze. Daarom zien ze eruit als kleurrijke bloemen voor de groen-witte verkleurde scheuten. Dit effect is vooral prachtig wanneer de Wilgenboom in de zon staat. De winterharde, bladverliezende plant vormt ondiepe wortels, daarom kan hij ook goed in een bloembak worden gehouden.
Tip: Wanneer als een hoge stam wordt toegepast, wordt het geënt op de stam van een andere wilgensoort, zodat het een optimale stamhoogte bereikt. De stam van de Wilgenboom is op het moment van aankoop al volgroeid en verkrijgbaar in verschillende maten.
Wilgenboom aanplanten: Standplaats, Periode en Procedure
Om het ongewone kleurenspel van de bladeren te kunnen bewonderen, moet je op zoek naar een standplaats in de zon voor de Wilgenboom. Een halfschaduwrijke plek is ook geschikt, maar het mag niet helemaal schaduwrijk zijn. Zoals alle wilgen geeft hij de voorkeur aan een losse, humus, vochtige en koele grond en kan hij ook in potten worden geplant vanwege zijn ondiepe wortels. De pot moet groot en vochtig zijn, zodat de aarde niet zo snel kan uitdrogen. Wilgenboom kan worden toegepast in potten of in gemengd zanderige tuingronden.
De beste tijd om de Wilgenboom te planten is in de herfst of het voorjaar. De wortels worden dan niet direct blootgesteld aan zomerdroogte. Na het planten moet de Wilgenboom overvloedig worden bewaterd. Als je de Wilgenboom als hoge stam wilt planten, kun je de stam het beste permanent stabiel vastbinden zodat er bij harde wind geen stamscheuren ontstaan.
Tip: De Wilgenboom kan ook als Haagplant worden toegepast. Een plantafstand van 50 – 60 cm moet worden aangehouden zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. De snelgroeiende Wilgenhaag wordt tot 1,5 m hoog en met regelmatig snoeien kun je elk jaar genieten van de kleurrijke ontluiking.
Verzorging van Wilgenboom
De Wilgenboom wordt beschouwd als een extreem onderhoudsvriendelijke plant. Niettemin heeft het af en toe water en organische mest nodig, evenals een snoeibeurt, zodat het zijn bladeren mooi blijft vertonen.
Bij het snoeine zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar. Maar als u de bloei voor insecten wilt behouden, moet het snoeien iets later plaatsvinden, na de bloeiperiode in april.
Dit is wat je moet doen als je je Wilgenboom snoeit:
- Verwijder scheuten op de stam
- Knip dode, kruisende en zieke takken af
- Verkort alle scheuten met tweederde
- Snoei altijd boven een knop
- Wilgenbomen kunnen ook in de herfst radicaal worden gesnoeid, waardoor er slechts een paar takken overblijven
- Beschadig geen entpunten op hoge stammen
- Indien nodig, opnieuw snoeien in de zomer