Hartlelie: Hosta's in de tuin
De Hartlelie(hosta) inspireert steeds meer tuinliefhebbers. Omdat de sobere vaste plant met de pittoreske bladeren een ongelooflijke verscheidenheid aan variëteiten biedt. Leer alles over goede verzorging en wat je kunt doen tegen slakken in onze gids.
Het geslacht Hosta is inheems in Azië en behoort tot de agavefamilie. Hosta's zijn vooral bekend als blad vaste planten. Als winterharde overblijvende vaste plant overtuigen ze door hun decoratieve bladeren. Hun botanische naam Hosta hebben ze te danken aan de Oostenrijkse botanicus Nicolaus Thomas Host. In de volksmond worden ze vaak hartbladlelies genoemd - iedereen die naar zijn bladeren kijkt, begrijpt onmiddellijk waarom.
Populaire soorten van de Hosta
Niet alleen in de schaduwtuin maakt Hosta een goede indruk. Inmiddels is de vaste plant verkrijgbaar in alle maten en voor elke locatie in de tuin. Het volgende is van toepassing: Hoe meer geel het blad, hoe meer zon de Hosta kan verdragen. De soorten Hosta Honeybells en Hosta 'Wide Brim' gedijen prachtig in de zon, maar je moet ze overvloedig water geven. Variëteiten met witgroene of blauwgrijsgroene bladeren geven daarentegen de voorkeur aan schaduw, ze "branden" gemakkelijk in de directe zon.
Een bekende soort is de blauwbladige Hartlelie, ook wel Hosta Sieboldiana 'Elegans' genoemd. Deze groeit het liefst in halfschaduwrijke borders en aan de voet van houtachtige planten. Naast zijn blauwgrijze bladeren verrast hij van juli tot augustus met mooie wit/paarse bloemen. Bovendien verrukt de Hosta sieboldiana met een aangename geur die zich in de zomer in de tuin verspreidt.
Hosta fortunei 'Aureomarginata is nauw verwant aan Hosta sieboldiana. Dit is een hybride waarbij de ene ouder de blauwbladige Hosta is, de andere onbekend. Kenmerkend voor deze variëteit zijn de gekleurde bladeren.