Chinees Prachtriet

3 producten

Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' - Prachtriet
actie
Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' - Prachtriet Prachtriet
2.33 3.99
Bekijk product
Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Prachtriet
actie
Miscanthus sinensis 'Gracillimus' - Prachtriet Prachtriet
2.33 3.99
Bekijk product
Miscanthus sinensis 'Adagio' - Prachtriet
actie
Miscanthus sinensis 'Adagio' - Prachtriet Prachtriet
3.33 4.99
Bekijk product

Chinees Prachtriet (Miscanthus) het Aziatische Siergras

Met zijn fijne bloempluimen is het Chinees Prachtriet een van de meest opvallende planten in de vaste planten border. Hieronder leest u hoe u het siergras correct kunt aanplanten en verzorgen.

Oorsprong Chinees Prachtriet

In totaal behoren ongeveer 20 overwegend bladverliezende soorten tot het geslacht Chinees Prachtriet (Miscanthus). Afkomstig uit de Himalaya, Noord-China en Japan, bereikt het siergras indrukwekkende hoogtes tot 3,5 meter, afhankelijk van de soort, en behoort het tot de grasfamilie (Poaceae).

Door veredeling zijn er de afgelopen decennia tal van nieuwe soorten ontstaan. Ernst Pagels, een vaste kweker uit Leer in Oost-Friesland, had hier de leiding over – hij kweekte bekende rassen als Miscanthus sinensis Gracillimus en Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' in zijn kwekerij. Vooral veel variëteiten zoals Miscanthus sinensis 'Strictus' en Miscanthus sinensis 'Malepartus' stammen af van de soort Miscanthus sinensis, gewoonlijk alleen Chinees Prachtriet genoemd.

Uiterlijk en groei

Met zijn fijne bloempluimen en hoge, rechtopstaande groei behoren de soorten Chinees Prachtriet tot de meest opvallende planten in de tuin. De hoogste groeit – zoals de naam al doet vermoeden – het Reuze Prachtriet (Miscanthus giganteus}, de laagste soort is Miscanthus sinensis 'Adagio' met een hoogte tussen de 100en 150 centimeter.

De bladeren van het Chinees Prachtriet zijn smal, meestal donkergroen en vertonen vaak een prachtige herfstkleur. Maar er zijn ook soorten met veelkleurig, bont blad, bijvoorbeeld Miscanthus sinensis 'Strictus'. Van augustus tot oktober vormen de meeste soorten en variëteiten van het Chinees Prachtriet fijne bloempluimen, die, afhankelijk van de variëteit, soms rechtop groeien, soms hangend. De kleur varieert van zilverwit tot roze-achtig tot rood.

Standplaats en bodem

Het siergras gedijt in alle zonnige borders en is zeer tolerant qua bodem. Hoewel het de voorkeur geeft aan bodems met een goede waterafvloeing, kan het ook goed omgaan met slechte drainage en zelfs redelijke droogte. De soorten Chinees Prachtriet vormen ook indrukwekkende silhouetten in de winter border en zijn niet onder de indruk van regen, strenge vorst en sneeuw. Zo richt Miscanthus sinensis 'Silberfeder' zich gewoon weer rechtop zodra de sneeuwbelasting is verwijderd.

Toepassing Chinees Prachtriet

Met zijn schilderachtige groei is Chinees Prachtriet het meest geschikt voor een solitaire positie in de tuin. Kleinere soorten zoals Miscanthus sinensis 'Adagio' kunnen ook in kleine groepen worden geplant. Zelfs een Chinees Prachtriet in een plantenbak is heel goed mogelijk op het terras en kan ook worden gebruikt als een verplaatsbaar privacyscherm. Omdat het Chinees Prachtriet erg laat bloeit, kan het goed worden gecombineerd met laatbloeiende vaste planten zoals Aster, Eupatorium, Sedum en Herfstanemoon (Anemone japonica en Anemone hupehensis). In de loop van de zomer brengt het siergras dan fris groen in de tuin.

Hoewel het eigenlijk een siergras is, worden bijzonder krachtige variëteiten van het Chinees Prachtriet nu ook op grote schaal gekweekt als biomassa brandstof voor de industrie.

Aanplanten

De beste plantmaand voor het Chinees Prachtriet is april. Omdat de siergrassen erg breed kunnen worden en dus hun mooie vorm tot zijn recht komt in de border, moeten ze voldoende ruimte krijgen - een vierkante meter is het minimum voor de hogere variëteiten. Zelfs als je Chinees Prachtriet in een pot zet, is een voldoende groot volume ruimte erg belangrijk, zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

Snoeien

In de late winter of het vroege voorjaar wordt het Chinees Prachtriet dicht bij de grond teruggesnoeid. Omdat de individuele stengels erg stevig zijn, is het het beste om snoeischaren met een grote hefboomwerking te gebruiken. Je neemt de stengels in plukjes in je hand en snoeit ze af. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt, zodat u zich niet verwondt aan de scherpgerande bladeren van de plant.