Kalmoes

3 producten

Acorus gramineus 'Ogon' - Kalmoes
actie
Acorus gramineus 'Ogon' - Kalmoes Kalmoes
9.99 12.99
Bekijk product
Acorus gramineus 'Oborozuki' - Kalmoes
actie
Acorus gramineus 'Oborozuki' - Kalmoes Kalmoes
8.88 9.99
Bekijk product
Acorus calamus - Kalmoes
actie
Acorus calamus - Kalmoes Kalmoes
3.88 4.99
Bekijk product

Kalmoes wordt beschouwd als een van de oudst bekende medicinale planten. Ook introduceren we deze mooie moerasplant en geven we tips voor beplanting en verzorging.

De Kalmoes (Acorus) komt eigenlijk oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar is sinds het einde van de middeleeuwen inheems in Centraal-Europa als een zogenaamde archaeophyte. De moerasplant uit de calamusfamilie (Acoraceae) is wijdverspreid in heel Europa en Noord-Amerika, maar de populaties nemen op veel plaatsen af naarmate de natuurlijke habitats afnemen. De oorzaken: Natte weiden en rietvelden van meren en rivieren worden bedreigd door afwatering, zijn voorzien van oeverversterkingen of hebben last van sterk fluctuerende waterstanden. In de watertuin en vooral als geneeskrachtige plant speelt Kalmoes echter nog steeds een belangrijke rol.
Acorus calamus heeft lange zwaardvormige bladeren, waarvan de randen vaak licht golvend zijn.

Bodem en Standplaats

De geelgroene bollen van Kalmoes verschijnen van juni tot juli. Ze worden na verloop van tijd bruin.

De driehoekige stengels van Kalmoes bereiken hoogtes van 80 tot 100 centimeter. Deze vaste plant groeit rechtop en verspreidt zich snel door kruipende wortelstokken. Zo bereikt de plant vaak een groeibreedte tussen de 60 en 80 centimeter. Vooral de wortelstokken, maar ook de bladeren en bloemen van de Kalmoes ruiken aromatisch kruidig door de essentiële oliën die ze bevatten.Kies voor de Kalmoes in de tuin een warme en beschutte, zonnige tot half schaduwrijke locatie. Ideal is een plek aan de vochtige tot natte vijverkant in een waterdiepte tussen de 0 en 20 centimeter.

De moerasplant houdt van voedsel- en humusrijke bodems en verspreidt zich hier ook bijzonder sterk op. De grond moet leemachtig kleiachtig en permanent vochtig zijn.

Zorg en Toepassing

Kalmoes heeft geen speciale zorg nodig. Omdat deze enigszins vorstgevoelig is, wordt het pas in het voorjaar teruggesnoeid. Voedingsstoffen van welke aard dan ook moeten worden vermeden bij gebruik in of rond de tuinvijver om deze niet te stimuleren tot een nog sterkere groei. Wat Kalmoes echter niet verdraagt, is wanneer het waterniveau in de zomer daalt.

Acorus is perfect geschikt als beplanting voor de ondiepe waterzone van de tuinvijver en trekt ieders aandacht met zijn majestueuze groei en kenmerkende bloemen. Vanwege de sterke verspreiding, is het echter beter om het alleen in grotere vijvers te plaatsen. Hier kan het goed worden gecombineerd met andere moerasplanten zoals Zegge, Egelkolf, Iris of Moerasgoud.