Bloedooievaarsbek

6 producten

Geranium sanguineum 'Apfelblute' - Ooievaarsbek
actie
Geranium sanguineum 'Apfelblute' - Ooievaarsbek Ooievaarsbek
Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek
actie
Geranium sanguineum striatum - Ooievaarsbek Bloedooievaarsbek
Geranium Sanguineum 'Max Frei' - Ooievaarsbek
actie
Geranium Sanguineum 'Max Frei' - Ooievaarsbek Bloedooievaarsbek
Geranium sanguineum 'Album' - Ooievaarsbek
actie
Geranium sanguineum 'Album' - Ooievaarsbek Bloedooievaarsbek
Geranium Sanguineum - Bloedooievaarsbek
actie
Geranium Sanguineum - Bloedooievaarsbek Bloedooievaarsbek
Geranium sanguineum 'Tiny Monster' - Ooievaarsbek
actie
Geranium sanguineum 'Tiny Monster' - Ooievaarsbek Bloedooievaarsbek

Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), uit de grote familie van de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae), komt helaas niet al te vaak meer in het wild voor. In zijn natuurlijke verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt over Europa, noordoostelijk Turkije en de Kaukasus, vestigt het zich op steenachtige hellingen, aan bosranden of op droge weiden. Door intensieve land- en bosbouw verdwijnen deze leefgebieden echter zichtbaar. Als gecultiveerde plant is de meerjarige robuuste vaste plant echter heel gebruikelijk en wordt door veel tuinliefhebbers gewaardeerd als een aantrekkelijke en meerjarige zomerbloeier.

Groei & Bladeren van de Bloedooievaarsbek

De omvang van de Bloedooievaarsbek is meestal even breed als hoog: afhankelijk van de variëteit 15 tot 45 centimeter. Het groeit laag, bossig en zeer dicht, zodat er na verloop van tijd compacte tapijten ontstaan. Geranium sanguineum verspreidt zich door korte, ondergrondse, vlezige wortelstokken en is zeer groeikrachtig.

Het gebladerte van sommige variëteiten krijgt in de herfst een aantrekkelijke kleur in rood of geel.

Bloei & Standplaats

Van juni tot augustus, afhankelijk van het weer en de variëteit ook tot september of oktober, toont de Bloedooievaarsbek eenvoudige bekervormige, ongeveer vier centimeter grote bloemen. Hun kleurenpalet varieert van wit, roze tot donkerpaars en dieprood. Met de leeftijd worden de kleuren meestal donkerder. 

Of het nu in een pot of in de border is: De standplaats moet zonnig zijn tot maximaal halfschaduw.

Toepassing van de Bloedooievaarsbek

De Bloedooievaarsbek is een populaire rotsplant. Met zijn natuurlijke charme doet het het ook erg goed in de natuurlijke tuin. De vaste plant verfraait muren, bermen en voegen en trekt veel insecten zoals bijen en vlinders naar de tuin als nectar- en stuifmeelplant. Geranium sanguineum wordt ook vaak gebruikt als bodembedekker voor zonnige gebieden. Het maakt een goede indruk, zowel solitair, in een groep of in combinatie met andere vaste planten. Je kunt Bloedooievaarsbek ook gebruiken dakbeplanting.

Soorten Bloedooievaarsbek

Met het oog op de grote verscheidenheid aan Geranium sanguineum in de handel, kan elke tuineigenaar beslissen op basis van zijn persoonlijke smaak.Geranium sanguineum 'Album' heeft bijvoorbeeld grote, spierwitte bloemen die prachtig afsteken tegen het donkergroene blad.Geranium sanguineum 'Ankum's Pride' verrukt met grote rode bloemen en groeit sterk in de breedte. Geranium sanguineum heeft intens gekleurde roze-violette bloemen en bereikt hoogtes tot 25 centimeter. De vertegenwoordigers van de Visions-serie zijn ook interessant: ze zijn erg krachtig, hebben delicate, kleine bladeren en opvallende bloemen die al in mei kleur in de tuin brengen.